Kukla ve Drama Çalışmaları

Yaratıcı drama; oyun yoluyla öğrenme sanatıdır. Yani çocuklar ya da yetişkinler eğitim sırasında oyun yoluyla bütün kişisel becerilerini ya da hayal güçlerini geliştirirler.


Yaratıcı dramanın çocuklara faydalarından şu şekilde bahsedebiliriz; öncelikli olarak çocuklar Türkçeyi doğru bir şekilde konuşmaya başlarlar. Bu husus en çok sahip çıkmamız gereken durumlardan birisidir. Yani drama dilin kullanım alanlarını ve kalitesini geliştirir. Bunun dışında yaratıcı drama ses, nefes ve beden kontrolüyle ilgili ayrıntılı eğitim çalışmaları içermektedir. Hayal gücü sayesinde çocukların bakış açılarını farklı yönlerden geliştirir. Bu da ileride seçecekleri mesleklerde dahi işe yarayacaktır. Toplumsal açıdan ise drama yöntemi, özgüveni yüksek ve insanlara örnek olan bireyler yetiştirmeyi amaçlar.


Drama ve tiyatro arasındaki benzerlik ya da farklılık şöyledir: Drama yöntem bakımından tiyatroya benzer, rol yapma tiyatroya ait bir unsurdur. Drama bu unsuru tiyatrodan ödünç alır. Drama etkinlikleri çocukta tiyatro eğitimini geliştirir ve rol yapma yeteneğini ortaya çıkarır. Dramayı tiyatrodan ayıran üç özellik vardır.


Tiyatroda senaryo vardır ve senaryoya bağlı olarak hareket edilir; dramada senaryo yoktur. Tiyatro belli bir seyirci karşısında oynanır; drama da seyirci yoktur. Herkes oyuncudur. Seyirci konumunda olanlar da o anda seyirciyi oynuyordur. Her an oyuna katılabilirler. Tiyatro sonunda değerlendirme bölümü yoktur. Dramada değerlendirme olmazsa yapılan etkinlik drama olmaz.

Bize Ulaşın!